RTK-Henkilöstöpalvelu

Työhaastattelun 10 yleisintä kysymystä

26.05.2020

Työhaastattelu on usein jännittävä hetki, jossa haluamme varmistaa, oletko juuri sinä oikea henkilö täyttämään haettavan tehtävän.

Haastattelussa tärkeintä on, että olet oma itsesi, mutta hyvin valmistautuneena pystyt tarjoamaan rekrytoijalle parhaimman potentiaalisi.

Listasimme kymmenen yleisintä työhaastattelukysymystä, joita sinun on hyvä pohtia ennen työhaastatteluun saapumistasi.

 

1. Kerro hieman itsestäsi

Työhaastattelun keskustelunavaaja ja lähes klassikkokysymys, jossa haluamme kuulla sinun tarinaasi.

Valmistaudu kuvaamaan uraasi tähän asti hakemaasi työpaikkaa silmällä pitäen: Miten kokemuksestasi tähän mennessä tulisi olemaan hyötyä tulevassa työssä? Miten päädyit opiskelemaan alaa tai työskentelemään sen parissa, miten olet urallasi edennyt, mitä olet oppinut, ja mihin näet itsesi etenevän.

Kysymys ei tarkoita henkilökohtaisia asioita, kuten esimerkiksi siviilisäätyäsi tai muita henkilökohtaisia tietojasi, joita työhaastattelussa ei saa kysyä. Voit kuitenkin mainita harrastuksistasi, sillä esimerkiksi urheilullisuudesta on etua haettaessa työhön, joka on luonteeltaan fyysinen.

 

2. Millaisia vahvuuksia sinulla on?

Nyt selvitetään, miten täydennät ominaisuuksiltasi haettavaa työnkuvaa. Perehdy työpaikkailmoitukseen, ja pohdi, millaista työntekijää tehtävään haetaan samalla peilaten ominaisuuksia itseesi. Tämä on yksi mahdollisuutesi myydä osaamisesi työnantajalle, joten listaa esimerkiksi kaksi tai kolme ominaisuutta, jotka ovat vahvuuksiasi haettavan työn kannalta. Unohda turha vaatimattomuus ja kerro rohkeasti, missä tilanteissa olet työssä parhaimmillasi.

Tue kertomaasi kokemuksellasi tai esimerkein. Jos kerrot esimerkiksi olevasi hyvä ajanhallinnassa, avaa miten tätä ominaisuutta tarvittiin edellisessä työssäsi, ja millaisissa tilanteissa tämä vahvuutesi kumpusi esiin.

 

3. Millaisia heikkouksia sinulla on?

Tämä saattaa olla hämmentävä kysymys, mutta muista, että jokaisella on jotain parannettavaa ja kehitettävää – olemmehan kaikki ihmisiä eikä kukaan ole täydellinen. Tunnistamalla omat kehittämiskohteesi sinun on mahdollista kääntää ne myös vahvuuksiksi. Esimerkiksi jos sinulla ei ole kyseisistä työtehtävistä vielä paljoa kokemusta, voit kertoa olevasi nopea oppimaan ja tarjoat alan tuoretta näkökulmaa.

Voit lähestyä kysymystä myös kertomalla sellaisesta heikkoudesta, jonka olet jo selättänyt ja tarkentaa, kuinka pääsit siitä yli. Tämä osoittaa kykysi tunnistaa heikkoutesi sekä halusi ja kykysi kehittyä.

 

4. Miksi haluat juuri tämän työn?

Mikä sai sinut lähettämään hakemuksen juuri tähän työtehtävään ja yritykseen? Lähtökohtaisesti jokainen meistä tarvitsee rahaa ja työpaikan arjen pyörittämiseen, mutta työhaastattelussa se ei ole vastaus, jolla erotut muista hakijoista eduksesi.

Nyt on hyvä mahdollisuus kehua potentiaalista työnantajaasi: Oletko kenties kuullut hyvää yrityksen tuotteista tai palveluista? Onko yrityksellä hyvä maine, joka on vahvistanut haluasi hakea paikkaa?

 

5. Miksi edellinen työsuhteesi päättyi? / Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?

Tätä ei kysymystä ei esitetä aina, mutta siihen on silti hyvä varautua. Jos lähdit omasta tahdostasi, varaudu kertomaan miksi. Älä kuitenkaan puhu pahaa entisestä työnantajastasi tai esitä tapahtumien kulkua valheellisesti. Jos työsuhde ei päättynyt omasta toiveestasi, ole rehellinen ja kerro siitä avoimella asenteella.

 

6. Mikä on suurin saavutuksesi?

Mieti valmiiksi suurin onnistumisesi uraasi liittyen, eli konkreettinen tilanne, josta olet ylpeä. Tapahtuman ei tarvitse olla mitään ylettömän suurta, vaan sellainen hetki, jolla on ollut suuri merkitys juuri sinulle itsellesi tai esimerkiksi koko työyhteisölle.

Jos mieleesi ei tule mitään uraasi liittyvää onnistumista, voi vastaus olla myös henkilökohtaiseen elämääsi liittyvä saavutus. Pohdi, saisitko sen jotenkin liitettyä haettavaan työtehtävään tai uudelta työntekijöiltä odotettaviin ominaisuuksiin.

 

7. Kerro jokin haastava tilanne urallasi, ja miten selvisit siitä

Kysymys hipoo käytännössä kahta asiaa: millaisia tilanteita sinä pidät haastavina ja sitä, miten kykenet selviytymään niistä. Kyseessä on ongelmanratkaisutaitoja ja kriittistä ajattelua mittaava kysymys. Luovuus on vahvuus – todista, että olet varautunut lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen ja kykenet selviytymään niistä itsenäisesti tai yhdessä muun tiimin tuella.

Vältä henkilökohtaisteen elämääsi liittyvien haasteiden kertomista. Turvaudu niihin vain, jos mieleesi ei tule työelämässä tapahtunutta haasteellista tilannetta. Pyri yhdistämään kertomasi jälleen työssä vaadittaviin ominaisuuksiin.

 

8. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

Visualisoi itsesi kyseisessä yrityksessä – ole realistinen, mutta anna tilaa myös unelmillesi!

Mikäli sinulla ei ole suurempia urahaaveita, voit keskittyä vastauksessa esimerkiksi itsesi ja ammattitaitosi kehittämiseen, jos ne ovat tulevaisuuden tavoitteitasi. Pohdi myös, kaipaatko työssäsi esimerkiksi enemmän vastuuta tai laajempaa toimenkuvaa? Pyri vastauksellasi osoittamaan tulevaisuuden sitoutumista työnantajaan ja työpaikkaan.

 

9. Miksi sinut tulisi palkata?

Haastattelijaa kiinnostaa kuulla, miksi juuri sinä olet oikea työntekijä tähän tehtävään. Pohdi, miten osaamisesi ja kokemuksesi palvelee tulevaa työnantajaa.

Varmista, että rekrytoija saa kuvan, että olet kiinnostunut työstä sekä työnantajasta, ja pystyt tarjoamaan ratkaisun työnantajan ongelmiin – mitä ne ikinä ovatkaan. Huolellisesti tehty taustatyö palkitsee vastauksesi onnistumisessa!

 

10. Onko sinulla kysymyksiä meille?

Vastauksella osoitat jälleen, että olet valmistautunut haastatteluun ja kiinnostunut työpaikasta. Kysymyksillä varmistat myös, että työnantaja on sinulle sopiva. Pyri kysymään sellaisia asioita, joita et saisi selville itse esimerkiksi yrityksen nettisivuilta. Mitä haluat aidosti tietää mahdollisesta tulevasta työpaikastasi?

Kysymykset voivat liikkua esimerkiksi seuraavien aiheiden ympärillä: ”Voisitko kuvailla normaalia työpäivää yrityksessänne?” tai ”Millainen työilmapiiri tai kulttuuri teidän yrityksessänne vallitsee?”

Voit myös kysyä, onko haastattelu antanut kaikki työnantajalle tarvittavat tiedot sinusta koskien kyseistä työpaikkaa, ja olisiko vielä jotain, mikä on jäänyt epäselväksi tai vaatisi tarkennusta.

 

Yhteenvetona: Muista tehdä huolellinen taustatutkimus! Ota selvää mahdollisesta tulevasta työnantajastasi, ja pohdi, kuinka juuri sinä olisit täydellinen lisä kasvavaan tiimiin. Liitä vastauksiin ammatilliseen osaamiseesi ja urasi siivittämät kokemukset – vältä siis keskittymästä henkilökohtaisuuksiin. Anna konkretialle vastauksissasi arvoa, ja tuo esille käytännön esimerkkejä, joilla vahvistat kertomasi.

Tsemppiä haastatteluun!