RTK-Henkilöstöpalvelu

Oman osaamisen sanoittaminen – rakenna kolmen askeleen oman osaamisen portaikko

12.04.2024

”Eihän minulla ole mitään kerrottavaa itsestäni” -ajatusmalli saattaa pulpahtaa pintaan esimerkiksi työhaastattelussa, jossa pitäisi kertoa omasta osaamisesta. Kolmen askeleen oman osaamisen portaikkosi herättää sinut miettimään: mitä osaat ja kuinka voit kertoa siitä muille?

 

Tunnista taitosi muiden kertomana

Startti oman osaamisen tunnusteluun voi lähteä lähipiiristäsi tai työyhteisöstäsi. Kysy opettajaltasi, opiskelukaveriltasi, kollegaltasi, esihenkilöltäsi tai muulta vastaavalta sinut ja työskentelyotteesi tuntevalta henkilöltä mielipidettä siitä, millaista osaamista sinulla on ja missä olet hyvä. Keskustelun pohjalta pääset aidosti pohtimaan sitä, kuinka muut ovat kokeneet taitosi esimerkiksi tietyssä projektissa tai työtehtävässä.

 

Rakenna kolmen askeleen portaikko omasta osaamisestasi

Oman osaamisen voisi karkeasti jakaa kolmeen aihealueeseen: ammatilliseen osaamiseen, yliammatilliseen osaamiseen ja meta-tason osaamiseen – pohdinnan tuloksena sinulla on kolmen askeleen portaikko, joka kuljettaa sinut kohti oman osaamisesi kirkastamista.

Ensimmäinen askel: Ammatillinen osaamisesi avaa sitä, millaista koulutuksen tai työkokemuksen kautta hankittua osaamista sinulle on kertynyt. Ota tarkempaan muisteluun kokonaisuuden ohella erilaiset projektit ja erityisosaamista vaatineet työtehtävät – millaista osaamista ne antoivat ja kerryttivät sinulle?

Toinen askel: Yliammatillinen osaamisesi kertoo taidoista, joita on kertynyt ikään kuin kermaksi oman ammatillisen osaamisesi päälle. Yliammatillinen osaaminen viestii, millainen on esimerkiksi kielitaitosi, verkostoitumisosaamisesi ja johtamiskokemuksesi. Muista myös mahdolliseen harrastus- ja järjestötoimintaan liittyvä taustasi sekä sieltä esiin nousevat kokemukset.

Kolmas askel: Meta-tason osaaminen vastaa kysymykseen, millaisia persoonallisuudestasi kumpuavia vahvuuksia tunnistat itsessäsi? Oletko kekseliäs ongelmanratkaisija? Onko ajatuksenkulkusi nopeaa, pohdiskelevaa, perusteellista vai intuitiivisen vilkasta? Opitko ja omaksutko uusia asioita helposti, vai tarvitsetko asian sisäistämiseen hetken aikaa? Oletko tavoitteellinen henkilö, ja kuinka kurkotat kohti tulevaisuuttasi?

 

Unohda vaatimattomuus ja muista esimerkit

Omaa osaamista sanoittaessa saa ja pitää olla aidosti ylpeä siitä, mitä osaa. Tehtävä voi olla vaikea, mutta hyvin valmistautuneena esimerkiksi työhaastattelutilanteessa pääset kertomaan osaamisestasi ja vakuuttamaan rekrytoijan siitä, että olet juuri oikea henkilö tehtävään.

Muista oman osaamisesi portaikkoa rakentaessasi pistää ylös konkreettisia esimerkkejä, joissa taitosi ovat päässeet esiin. Kokemuksesi ovat työhaastattelutilanteessa arvokasta tietoa rekrytoijalle ja myös epäonnistumisesta opittu asia sekä tarina voi olla erinomainen erottautuvuustekijä rekrytointiprosessissa.

 

Katso täältä avoimet työpaikkamme ja aloita oman osaamisesi sanoittaminen heti työhakemuksen muodossa >> https://www.rtkhenkilostopalvelu.fi/avoimet-tyopaikat/